neděle 28. října 2012

.:Kolekce:. Balzámy na rty... aneb "Kdo maže, ten jede!"

Ahoj,
počasí letos překvapilo nejen silničáře, ale i mě. Z prvního snížku mám vždycky upřímnou
a nezastíranou radost, takže si včera všichni, kdo mě zahlédli, museli ťukat na čelo a myslet,
že mi nejspíš hráblo. Blíží se zima, proto dnešní příspěvek věnuji produktu, který používám suverénně nejčastěji. Balzám na rty. Ano, bez něho bych se vážně neobešla a moje věčně suché, popraskané rty a koutky jsou toho důkazem. K tomu si připočtěte období přející atopickému ekzému (jak jinak, než kolem koutků...) a ve výsledku můžu celou hlavu nechat doma, protože by kolemjdoucí vyděsila k smrti.

Za ta léta (atopik jsem od malička) jsem si musela vyslechnout spoustu posměšků, což mě jednak dost trápilo, ale hlavně hnalo do boje s tou potvorou okolo rtů. Neříkám, že mám vyhráno, ale situace se zlepšila natolik, že se poprvé v životě můžu namalovat rtěnkou.

Ráda bych Vám představila několik balzámů, které mám v současnosti doma a které mi
více či méně pomohly ke stavu, v jakém jsem dnes. Samozřejmě jsem toho vyzkoušela nespočetně víc, ale spousta věcí "letěla z okna" hned po prvním použití nebo jsem je dopoužívala a dál nekoupila (obyčejný jelení lůj, Labello, Helle, Manufaktura - tu mi
přestali dělat, byla fajn - a další mraky a mraky "matlátek").
Zleva: Time Reversing, LipSpa, Pure Nature, ColorTrend, Naturals, e.l.f., Tender Care (kelímek
a tyčinka)

Oriflame Time Reversing Anti-ageing Lip Balm

Tak tuto věc jsem používala čistě ze zoufalství. Tuším, že je snad pro ženy 40+. Kupodivu
ale balzám fungoval celkem parádně - zvláčňoval, chladil a hydratoval skoro dvě hodiny,
což je u mě silný nadprůměr. Jedno velké ALE - rty musely být zrovna v tom lepším stavu,
s popraskáním nebo začervenáním si absolutně nevěděl rady. Proto pro mě balzám "udržovací". Bohužel už se nevyrábí.
Parádní úzký aplikátor.

Konzistence krémovo-gelová.

Rozetřený není na kůži skoro vidět - velké plus!

Vůně mi připomíná nějaký luxusní krém, mně je příjemná. Balení má 15 ml, což je na balzám nadprůměr. Cenu si vůbec nepamatuji, ale produkt byl z dražší kategorie.


Oriflame LipSpa Balm

Tento balzám v překrásném balení, které mě uchvátilo hned na první pohled, byl skvělým pomocníkem na suché rty. Dokázal je v krátké době lehce promastit, avšak jeho spotřeba byla ukrutná! Jednak rychle ubýval, pro nějaký účinek jsem se musela mazat každou půlhodinu až hodinu a třetí důvod přičítám neuvěřitelně krásné vůni! :D Pro mě naprosto totožná s rozkousnutým bonbonem Vexta (kdo nepamatuje - matné, uvnitř perleťové pěnové kostičky v pastelových barvách od JoJo).
Ještě mám schované jedno plné balení, kvůli té vůni. :D

Na rtech se leskl jen mírně, proto jsem ho mohla použít i v koutcích.

Dnes jej použiju jen výjimečně, když mám rty jen trošku suché. Přiznám se, že vůbec netuším, zda se ještě vyrábí, ale cena se pohybovala nějak okolo 100,- až 150,- Kč
za 4 gramy. Podle toho, co jsem našla, by měl být nahrazen produktem Balzám na rty
Lip Spa Therapy Oriflame Beauty za 169,- Kč nebo Balzám na rty Oriflame Beauty
za 159,- Kč (dle oriflame.com).


Oriflame Zklidňující balzám na rty s výtažky z aloe vera a arniky

Tenhle nosívám v kabelce a použiju jen málo - když nemám čisté ruce a nemůžu použít můj "top" viz níže. Na rychlou pomoc je fajn, ale pokud bych měla mít jen tento balzám, přišla bych zkrátka. Tudíž byl pasován taktéž do funkce "udržovací".
Prakticky malý - schová se všude.

Na kůži poněkud mastnější, proto můžu použít jen na rty, koutky mají smůlu.

V podstatě tužší mastička, ale také nádherně voní. Taková sladší příjemná a uklidňující vůně, nevím, k čemu přirovnat... :) Balení 4,5 gramů nějaký ten čas vydrží, cena
do 100,- Kč.


Avon ColorTrend Lip Balm Shimmering Frost

Je to spíš lesk než balzám. Obsahuje malinké třpytečky, takže o použití i na koutky nemůže být ani řeč. Na rtech je mi vysloveně nepříjemný, vysušuje je (asi kvůli třpytkám) a štípe, takže absolutně nechápu označení "Lip Balm". Odpouštím mu vše jen díky tomu, že se dá použít i na jiný balzám, takže o třpytečky nepřijdu a cítit ho nemusím. :) Jinak by už dávno ležel někde na dně odpadkového koše.
Jemně fialová barva na rtech není znát.

Malinkaté třpytky - asi tady nebudou moc vidět, ale jsou tam. :D

Vůně naprosto umělá. Připomíná mi laciná malovátka pro děcka. Fuj, ble, hnus. Když je
na rtech, tak naštěstí není cítit. Obsah na něm absolutně nemůžu najít. Možná jsem slepá,
ale podle mě tam není. Zřejmě ale asi bude stejný, jak u předchozího, jelikož mají totožnou velikost obalu. Cenu také nevím, dostala jsem jej.


Avon Naturals Balzám se včelím voskem

Jedna z mých stálic. Ovšem překvapivě ne jako pečující balzám na rty, ale své místo si našel
při líčení - používám jej jako podklad pod lesky a rtěnky. Dokonale zvláční i suché rty, vydrží poměrně dlouho (pod leskem nebo rtěnkou se tolik nevstřebává a barvička mi zůstane několik hodin, aniž bych měla potřebu rty promazávat).
Kelímek je pro mě poněkud nepraktický, ocením spíš aplikátor nebo tubičku.

Leskne se jen lehce, ale jde rozetřít do ztracena, takže na koutky není problém.

Vůni mám moc ráda, cítím z ní včeličky (cokoliv od včeliček posedle beru) a bůhvíproč Vánoce. :) Kelímek obsahuje 15 ml balzámu a na jedno použití ho stačí maličko, takže celkem dlouho vydrží. Dá se sehnat do 150,- Kč (viděla jsem ho i pod 70,- Kč).


e.l.f. Therapeutic Conditioning Balm

Tak takhle si to představuji, když se řekne balzám. Mastně-vodová konzistence, velmi příjemný na rtech, hutný a jemný a překrásně voní (mám jej v provedení Vanilla Creme). Další z mých stálic. Používám výhradně před spaním, protože je opravdu až příliš hutný
a na rtech je vidět. Na noc je to ale obrovská výhoda, protože se nevstřebává rychle
a strašně dlouho vydrží - nebudím se kvůli přeschlým rtům. Jsem si jistá, že jej budu objednávat znovu a znovu. A všichni, kdo o Elfu mluví jako o nekvalitě, se můžou jít bodnout. Já jsem nadšená! :)
Tenoučký a hezký obal, na moji "noční" poličku se hodí. :)

Konzistence opravdu parádně balzámová.

Za 39,- Kč jedna z nejlepších věcí, co mám, v poměru cena/kvalita (účinek). Obsah 2 gramy
- netuším, jak dlouho mi může vydržet, zatím používám něco přes měsíc skoro každý večer.


Oriflame Tender Care - kelímek a tyčinka

Kelímek používám už spoustu let. Mám všechny limitky (v prosinci čekejte nový článek "Legendy" - k Vánocům přibyde mandlový a já budu straaašně překvapená :) takže pšš). Kelímek mi vyhovuje na zklidnění podrážděných rtů (horší ekzém, rozpraskání), proto
když Oriflame uvedl i tento malý zázrak v tyčince, musela jsem vyzkoušet. Také mám už asi třetí balení (tyčinky, kelímků nepočítaně), i když teď jej moc nepoužívám, je to spíš zimní záležitost - rty mi více praskají v mrazech.
Vůně je u základu typicky mastičková, limitky voní každá jinak (viz Legendy za dva měsíce).

Mastičková je i konzistence. Sice se po použití lesknu jak umytá podlaha, ale podráždění zklidní.

Obal kelímku se mi neskutečně líbí - cokoliv malého a roztomilého kupuji. Tyčinka má
4 gramy, kelímek 15 ml, z čehož vyplývá, že v tyčince je mastička tužší. Také mám ráda staré, původní logo Oriflame na obalu. Plná cena kelímku 219,- Kč, tyčinka je pak
za 159,- Kč (na obojí bývá častá akce).


Plynule se přesunu k balzámům lékárenským...
Zleva: Panthenol, Lipobase Repair a Protopic.

Panthenol Krém na rty

Panthenol používám zejména v létě, protože má lehkou krémovo-mastnou konzistenci
a hezky chladí. Navíc rty poměrně chrání před sluníčkem, což oceňuji. Dobře se vpíjí a rty hydratuje a regeneruje. Uvádí se, že je krém bez parfemace, ale já cítím slabounce velmi příjemnou svěží lékárenskou vůni.
Oranžové víčko patří staršímu balení, průhledné novému.
Jak je vidět, opravdu jej používám - sesbíráno z kabelek. :)


Příjemně lehká krémová mastička.

Tento výrobek je od firmy Dr. Müller Pharma (myslím, že něco na rty s panthenolem dělá
i Altermed). Balení má 10 ml, což v létě pro mě není moc, protože mažu zhruba každou hodinu, cena mezi 70,- a 80,- Kč.


Lipobase Repair

Objevila jsem jej před rokem, když jsem narazila na web o atopickém ekzému, kterým bohužel trpím i já. Koupila jsem si malé balení na zkoušku, tak trochu ze zoufalství,
že zrovna nepomáhalo vůbec nic (i takové stavy zažívám). A ihned po prvním namazání - jedním slovem RÁJ! Naprosto ultimátní záležitost pro všechny, které trápí rozpraskané rty, koutky i atopický ekzém. Nedám na něj dopustit, pro mě je to zázrak nad zázraky, protože
je jediný, co dokáže spolehlivě pomoct, i když všechno ostatní selže. Používám jej dennodenně a dokonce jen párkrát v průběhu dne - má obrovskou výdrž. V mžiku mám rty dokonale vláčné a ta hydratace je opravdu znát několik hodin. S sebou beru malou tubičku, doma mám velkou. Co je na něm ale snad nejúžasnější (hned po té úlevě), vpije se do kůže a absolutně nezanechá žádnou mastnotu na kůži - neleskne se. Nikdo neví, že mám koutky promaštěné, protože to prostě NENÍ vidět.
"Malej a Velkej" :)

Příjemný hutnější krém.

Po rozetření téměř vůbec není znát.

Vůně je nijaká. Prostě ji necítím, není parfemovaný. Malé balení má 8 gramů za cenu přibližně 60,- Kč, velké 30 g a okolo 150,- Kč.


Protopic

Tuhle mastičku sem přidávám jen pro úplnost - je na lékařský předpis! Mám ji
na atopický ekzém, ale občas používám i na koutky před spaním, ráno jsou mnohem lepší.
Pouze na předpis.

Klasická mast, ale dobře se vstřebává.

Vůni nemá absolutně žádnou. Za 10 gramů mastičky jsem platila kolem 70,- Kč (část je, myslím, hrazená pojišťovnou). Jak jsem psala, není to balzám na rty, zde je jen pro úplnost
a ukázku mojí péče o rty a jejich okolí.


Jestli jste dočetli až sem, udělejte si "pašáka", protože Vás obdivuji! :) Tohle téma je trošku náročné, avšak nezbytné, protože podle mě každá z nás balzám používá. Podělte se prosím
o Vaše zkušenosti s těmito produkty nebo pokud máte jiný oblíbený balzám, určitě to napište do komentářů pod článkem. :) Na Vaše postřehy a názory se budu moc těšit! :)

Krásný sněhobílý den všem
Runa

3 komentáře:

  1. Paráda! Tak tímhle článkem ses mi trefila přímo do srdce - balzámky miluju. ;-) Skvělá, moc povedená recenze a tipy.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za milé komentáře! :) Myslím, že jsme na tom s balzámy všechny hodně podobně. :D Ještě jednou díky a přeju krásný den!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! :)

Díky moderování komentářů si KAŽDÝ přečtu a žádný nepřehlédnu, žádný mi neunikne. :)